Bedri Rahmi Eyüboğlu, 1911 yılında Giresun’da dünyaya gelmiştir. Yazar ve şair kimliğiyle anılmakla birlikte en büyük özelliklerinden biri iyi bir ressam olmasıdır. Bedri Rahmi Eyüboğlu eserleri kendisi hayattayken yayınlanmasının dışında, bazı eserleri ölümünden sonra yayınlanmıştır. Eserlerinde yalın ve akıcı bir dil kullanan Eyüboğlu, halkı ilgilendiren çeşitli konulara değinmiştir.
Bu Yazımızda Neler Var :
Bedri Rahmi Eyüboğlu Eserleri Nelerdir?
Bedri Rahmi Eyüboğlu eserleri, halkı ilgilendiren konuları içerdiğinden dolayı ve açık bir dille anlatılması sebebiyle en çok okunan eserler arasında yer almaktadır. Deneme, şiir, gezi yazısı gibi çeşitli konularda eserleri bulunan yazar, Anadolu’ya olan hayranlığını eserlerine yansıtmayı başarmıştır.
Bedri Rahmi Eyüboğlu Şiirleri
1. Dol Karabakır Dol
Dol karabakır dol Bedri Rahmi Eyüboğlu eserleri arasında bütün şiirlerini ve resimlerini içerisinde barındıran bir eserdir. 1974 yılında yazılmış olup içerisinde;
- Yaradana Mektuplar (1941)
- Karadut (1948)
- Merhaba Yeşil,
- Tuz (1952)
- Üçü Birden (1953)
- Karadut 69 (1969)
- Bigüzel, gibi şiirleri barındırmaktadır. Bunun yanı sıra yayınlanmayan şiirleri de bu eser içerinde yer almaktadır.
Gezi Yazıları
1. Canım Anadolu ( 1953)
Anadolu’ya olan hayranlığını ‘’Canım Anadolu’’ eserinde açık bir şekilde dile getiren Eyüboğlu, Anadolu’da yaşayan halkın yaşamını, doğanın güzelliğini açık ve anlaşılır bir dille eserinde yansıtmıştır.
2. Tezek (1975)
‘’Tezek’’ adlı gezi yazısında Anadolu’da gezip gördüğü yerleri adeta ilmek ilmek dokuyarak yazan Bedri Rahmi Eyüboğlu, Anadolu’daki tüm gerçekliği çok yönlü bir bakış açısıyla dile getirmiştir.
3. Delifişek (1975)
Bedri Rahmi Eyüboğlu eserleri içerisinde yer alan içerisinde sinema, resim, doğa gibi çeşitli konuları barındıran gezi yazısı ve sanat yazısı niteliğindeki eseridir. Eserinde yalın bir dil kullanarak tüm sadeliğiyle doğayı eserine yansıtmayı başarmıştır.
Deneme
1. Turan Erol Ne Getirdi! (1969)
Bedri Rahmi Eyüboğlu tarafından 1969 yılında kaleme alınan deneme yazısıdır.
Ölümünün Ardından Yayınlanan Bedri Rahmi Eyüboğlu Eserleri
1. Yaşadım (1977)
Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun 1977 yılında yazdığı ve ölümünün ardından yayınlanan eseri ‘’Yaşadım’’da, doğayı ve köy yaşamını lirik bir dille anlatmıştır. Bu şiir kitabında doğaya ve hayvanlara dair benzetmeler ve betimlemeler olağanüstü bir ifade ile resim çizermişçesine anlatılmıştır.
2. Binbir Bedros (1977)
‘’Binbir Bedros’’, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun kendi resimlerini farklı açılardan ve değişik biçimlerde çizip boyadığı resim albümüdür. Onun resme olan tutkusu eserlerine de tüm canlılığıyla yansımıştır. Çizdiği oto portrelere bakarak sanatına dair izleri görebilmek mümkündür.
3. Babatomiler (1978)
‘’Babatomiler’’, cinsellik içerikli objelerin resmedildiği bir eserdir. 1978 yılında oluşturulmuştur.
4. Çağdaş Türk Resminden Örnekler (1982)
Bedri Rahmi Eyüboğlu, ‘’Çağdaş Türk Resminden Örnekler’’ adlı eserinde o döneme ait resimleri bir araya getirerek bir yapıt oluşturmuştur. 1982 yılında tamamlanan eser, Eyüboğlu’nun ölümünden sonra yayınlanan eserler arasındadır.
5. Kardeş Mektupları (1985)
Bedri Rahmi Eyüboğlu ‘’Kardeş Mektupları’’ adlı eserini 1925 yılında yazmaya başlamıştır. O tarihten 1975’li yıllara kadar olan sürede annesine, babasına ve kardeşlerine çeşitli konularda mektuplar yazmıştır. Ölümünün ardından bu eser yayınlanmıştır.
6. Yukulele’ye Mektuplar (1989)
Hemen herkes birtakım kişilere lakaplar takarak o isimle seslenmektedir. Bedri Rahmi’de bu eserinde Çinli bir ressama yazılan mektupları kaleme almıştır. Onun da sıradan bir insan olduğundan bahsetmiştir.
7. Bu Anadolu Var Ya (1993)
Bu Anadolu Var Ya Bedri Rahmi Eyüboğlu eserleri arasında kitaplara girmeyen düzyazı tarzında bir eserdir. Yazar eserinde İstanbul’dan, Anadolu’dan, tarih’ten ve birçok farklı konudan bahsetmiştir. Doğayı hemen her eserinde kaleme almıştır.
8. Kültür Yokuşu (1995)
Kültür yokuşu eseri Bedri Rahmi Eyüboğlu eserleri arasında yaşadığı çağı en güzel ifade eden eserlerden biridir. Yaşadığı dönemdeki toplumsal olaylardan, sosyal ve kültürel faaliyetlerden derinlemesine bahsetmiştir. Olayları tüm canlılığıyla eserinde yansıtmıştır.
9. Körolası (1999)
Bedri Rahmi Eyüboğlu eserleri arasında Anadolu’nun en derinlerinin yer aldığı muazzam eserlerinden biri de ‘’Körolası’’ eseridir. Bu eser Anadolu’ya ve Anadolu coğrafyasına dair tüm detayları içermektedir.
10. Dost Dost
Bedri Rahmi Eyüboğlu ‘’Dost Dost’’ adlı eserinde toplumsal olayları derinlemesine anlatmıştır. Bu eser 1938 ve 1945 yılları arasında bazı gazetelerde ve dergilerde yayınlanmış makaleleri içermektedir. Bazı yazıları ise yayınlanmamıştır.
11. Resme Bakarken (2005)
Bedri Rahmi Eyüboğlu eserleri arasında resme olan tutkusunu en güzel şekilde ifade eden eserlerden biri ‘’Resme Bakarken’’ adlı eserdir. Bu eserinde kendisine dair birçok özelliği görebilmek mümkündür.
12. Aşk Mektupları
Bedri Rahmi Eyüboğlu eserleri içerisinde lirik bir dille kaleme aldığı ve içerisinde şiirlerin de olduğu eserdir.
Resimleri
- Ev İçi,
- Çıplak,
- Anadolu Hisarı,
- Han Kahvesi (1973)
- Karadut Satıcısı (1954)
- Düşünen Adam (1953)
- Paris (1930)
- Mustafa Eyüboğlu (1933)
- Salı Pazarı (1938)
- Eren (1940)
- Köylü Kadın,
- Çömelmiş Köylü (1972)
- Ankara’nın Kavakları (1973)
- Mor Takkeli Hacı (1974)
- Han (1975)
- Nallanan Öküz (1947)
Duvar Resimleri
- Lido Yüzme Havuzu’nda yer alan duvar resmi,
- İstanbul Hilton Oteli’ndeki duvar resmi,
- Divan Oteli’nde yer alan duvar resmi.