Daniel Gabriel Fahrenheit, 24 Mayıs 1686 yılında Polonya’nın Danzig şehrinde dünyaya geldi. Alman asıllı Polonya vatandaşı olan Daniel Gabriel Fahrenheit, özelikle fizik ve meteoroloji alanında çok önemli çalışmalara imza atmıştır.
Termometreler üzerine yaptığı ısı deneyleri, halen F derece sisteminin Fizik ve Kimya alanlarında kullanım alanları yaratmasını sağlamıştır. Sıcaklık ve ısı üzerine binlerce deney yapmış ve bu iki kavramın ifade farkı üzerine durmuştur. Kendisi gibi termometre ve sıcaklık üzerine çalışmalar yapan Celcius ile birlikte, bu alana çok büyük kazanımlar katmıştır.
Suyun donma noktası, kaynama noktası ve daha birçok elementin donma ve kaynama noktalarını, F (Fahreneit) ölçeğinde deneylerle ispat etmiştir. Daha önce termometreler için kullanılan ispirto yerine tarihte ilk defa cıvayı kullanmıştır. Cıvanın hem daha az uçucu olması hem de ısıyı daha fazla barındırmasından dolayı böyle bir adım atmıştır.
Günümüzde aslında birçok ülke Celcius (C) derecesini kullanmakta iken, ABD ve İngiltere’de bu kavramların yerine Fahrenheit ölçeği kullanılıyor. Daniel Gabriel Fahrenheit, 16 Eylül 1736 yılında Hollanda’nın bir eyaleti olan Lahey’de vefat etti.
Bu Yazımızda Neler Var :
Daniel Gabriel Fahrenheit Fizik İçin Neler Yapmıştır?
Daniel Gabriel Fahrenheit, halen birçok Fizik sınavının sorulduğu Isı ve Sıcaklık konusundaki kavramları ortaya çıkaran biri olarak, Fizik bilimine çok şey katmıştır. Kendisi, oldukça yüksek bir popülerliğe geldiğinde dahi ün ve şöhreti elinin tersi ile itmiş ve deneylerine devam etmiştir.
Öğrencilerinin aktardığına göre, günde 100 deneyden fazla yaptığı söylenmektedir. Ve yine öğrencilerinin aktardığına göre bazen bir haftada ya 1 ya da 2 kez sabaha kadar yatıyordu. Onun dışında onun sabaha kadar uyuduğuna kimse şahit olmamıştı. O, henüz gecenin karanlık saatlerine kadar çalışıyor ve deneyler yapıyordu. İşte, Daniel Gabriel Fahrenheit ve onun gibi bilim adamları sayesinde günümüzde gerçek anlamda Fizik bilimi ilerlemiş oluyor.
Daniel Gabriel Fahrenheit, belki de yeni nesil tarafından sadece ısı ve sıcaklık kavramlarının dehası olarak anılabilir. Ancak o aynı zamanda felsefe üstadı olarak da bilinirdi. Deneylerden kalan zamanlarda, kendini dinin gerekliliklerini yapmaya adar ve bu esnada önemli dini eserlerin tercümesi ile de ilgilendirdi. Bu yönü ile de aslında o bir filozoftu.