1. Anasayfa
  2. Din & Felsefe

Kültürümüzde 7 Önemli Ramazan Ayı Hazırlıkları

Ramazan ayı, ülkemizde her yıl büyük bir heyecan ve neşeyle karşılanmaktadır. İslam dünyasında müslümanlar için büyük bir öneme sahiptir ve bu ayda oruç tutarak Allah'a olan görevlerden biri yerine getirilmektedir. Ramazan ayının daha da anlamlı hale gelmesi için camiler mahyalarla süslenir, temizlik yapılır, tatlılar yapılır, sahur ve iftar için hazırlıklar yapılır, alışveriş yapılır, fitre ve zekat hazırlanır, mukabele hazırlıkları yapılır. Bu hazırlıklar, Ramazan ayının önemini vurgulamaktadır.

Kültürümüzde 7 Önemli Ramazan Ayı Hazırlıkları
0

11 ayın sultanı her yıl ülkemizde büyük bir heyecan ve neşeyle karşılanmaktadır. Kültürümüzde her yıl çeşit çeşit Ramazan ayı hazırlıkları yapıldığını söylemek mümkündür. Ramazan ayının İslam dünyasında müslümanlar için büyük bir önemi vardır. Bu ay içerisinde oruç tutularak Allah’a olan görevlerden biri daha yerine getirilmiş olur. Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’in Ramazan ayında indirilmiş olması bu mübarek ayı daha da anlamlı hale getirmiştir.

Ramazan Ayı Hazırlıkları

Ramazan ayının gelmesini heyecanla ve merakla bekleyen Müslümanlar bu mübarek ay için çeşitli hazırlıklar yaparlar.

1.     Camilerin Mahyalarla Süslenmesi

Ramazan ayı için yapılan hazırlıklar oldukça keyifli ve huzur vericidir. Ramazan ayı için ilk yapılan hazırlıklardan biri camilerin mahyalar ile süslenmesidir. Mahyalar ramazan ayını temsil eden en güzel ifadelerdendir. Hoş geldin Ya Şehr-i Ramazan veya Hoş geldin 11 Ayın Sultanı gibi yazılar mahyalar  yer almaktadır.

2.     Temizlik Yapılması

Temizliğin İslam dünyasında önemli bir yeri olduğundan bu mübarek aya hazırlık olarak öncelikle temizlik yapılır. Camiler teravih namazları için gelenlerle dolacağı için en güzel şekilde ve titizlikle her yer temizlenir. Ramazan ayı hazırlıkları için evlerde de çok detaylı bir temizlik yapılır. Camlar silinir, halılar kaldırılır, perdeler yıkanır. Bunun gibi bir çok hazırlık mübarek aya girmeden önce her aile tarafından yapılır.

3.     Ramazanın Vazgeçilmezi Tatlılar

Ramazan Ayı Tatlısı Güllaç
Ramazan Ayı Tatlısı Güllaç

Camilerin yanı sıra evlerde de yapılan ramazan ayı hazırlıkları vardır. Bunlardan en başında ramazan ayının vazgeçilmezi tatlılardır. Önceden hazırlanıp kuru bir şekilde saklanan tatlılar, ramazan ayında şerbetlenerek taze bir şekilde sunuma hazırlanır.

4.     Sahur ve İftar İçin Yapılan Hazırlıklar

Ramazan ayı oruç ayı olduğu için sahurda ve iftarda yenmek üzere hamurdan yufka, erişte gibi yiyecekler önceden hazırlanarak ramazan ayında kolaylıkla tüketilir. Bu gibi ön hazırlıklar ramazan ayı için büyük kolaylık olmaktadır. Bunun için bu gibi hazırlıklar genellikle kalabalık bir grup tarafından yapılır bunun nedeni, hazırlanacak olan yiyeceklerin çok miktarda olmasıdır. Bu tür aktiviteler birlik be beraberlik ruhunu öne çıkarmaktadır.

5.     Alışveriş Yapılması

Ramazan ayı hazırlıkları için en sık yapılanlardan biri de alışveriştir. Bu hazırlık döneminde insanlar evlerinde eksik olan ve ramazan ayı boyunca yiyecekleri ve içecekleri gıdaları alırlar. Ramazan ayı içerisinde yapılacak en keyifli işlerden biri de bu alışverişlerdir.

6.     Fitre ve Zekatın Hazırlanması

Ramazan ayı içerisinde verilen olan fitre ve zekatlar hazırlanır. Ramazan ayının en önemli özelliklerinden biri açların doyurulması ve gözetilmesidir. Bunun en güzel örneklerinden biri olan fitre ve zekatlar ramazan ayının ruhunu içimizde yaşamamızı sağlamaktadır.

7.     Mukabele Hazırlıkları

Ramazan ayı içerisinde günün belli saatlerin bayanlar bir araya gelerek Kuran-ı Kerim okuyarak hatim indirirler. Buna mukabele denir. Bunun için önceden nerede mukabele yapılacağı belirler ve ardından temizlik yapılarak heyecanla ramazan ayının gelmesi beklenir.

Ramazan Ayının Müslümanlar İçin Önemi Nedir?

Kültürümüzde 7 Önemli Ramazan Ayı Hazırlıkları
Kültürümüzde 7 Önemli Ramazan Ayı Hazırlıkları

Ramazan ayı Müslümanlar için büyük bir öneme sahiptir. Bunlardan en başta olan yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’in bu mübarek ay içerisinde yer alan Kadir Gecesinde indirilmeye başlanmış olmasıdır. Ramazan ayı yoksulları gözetme ayıdır. Onların yaşadığı duyguyu hep beraber hissedebilme ayıdır. Bu mübarek ayın bol bol ibadet yapılarak geçirilmesi aydan alınacak bereketi daha da arttıracaktır.

Ramazan ayı ayrıca birlik ve beraberlik ayıdır. Bu ay içerisinde iftar hazırlıkları yapılır. Hep beraber bütün sevdikler bir arada oruç açılır. Küsler barışır daha huzurlu ve bereketli bir ortam oluşur. Bu ay içerinde insan sabretmeyi ve şükretmeyi öğrenir. Çoğumuz günün akışı içerisinde şükretmeyi unutuyoruz. O elimizde beğenmediğimiz şeyin bir başkası için ne kadar değerli olabileceğini fark edemiyoruz. Ramazan ayı bunu insanlara anlatan en güzel değerlerden biridir.

Sabah sahura tüm aile kalkılması, nefis sofralar hazırlanıp beraber iftarlar açılarak ardından teravih namazının kılınması ramazanın ruhunu doyasıya yaşamayı sağlar. Ramazan ayı akşamlarında bazı yerlerde çeşitli etkinlikler ve eğlenceler düzenlenir. Bunların en başında Karagöz Hacivat oyunu gelir. Gölge oyunları Türk tiyatro geleneğinin temeli olduğundan eski zamanlardan bu yana bu tür gösteriler her ramazan ayı akşamında yapılır. Geleneksellik nesilden nesle aktarılır.

Ramazan ayının birlik ve beraberlik ruhunun hep beraber yaşanması adına bazı belediyeler büyük iftar çadırları kurarlar. İsteyen herkesin burada bir arada iftar açması sağlanır. Belediyeler ihtiyaç sahibi aileleri tespit ederek onlara ramazan ayında yetecek kadar çeşitli erzak yardımları yapar. Bazı yardıma muhtaç yaşlılara ve kimsesizlere sıcak yemek yardımı her akşam yapılır.

Tüm bu yapılan ramazan ayı hazırlıkları, etkinlikler ramazan ayının Müslümanlar için önemini ortaya koymaktadır. Bu şekilde yapılan hazırlıklara iştirak etmek onlara katılmak her Müslümanın yapması gereken vazifeler arasında yer alır. Küçük çocukların bu ramazan ayı coşkunun en içten şekilde yaşaması sağlanmalıdır. Ramazan ayının nesilden nesle aktarılmasında şüphesiz bu gören çocuklara düşmektedir.

Ramazana dair merak edilen diğer konular için:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir