Ramazan pidesi, her ramazan ve hatta ramazan dışında da severek tüketilen bir yiyecektir. Ramazan’da iftara yakın pide almaya gittiğimizde beklenen kuyruk bile güzel gelir insana. Özellikle beklerken burnumuza gelen o kokunun tarifi yoktur. Normal zamanlarda da yapılan, satılan bu ekmek türü ramazanda bir farklı gelir hepimize. Ramazan pidesini bu sene pandemi dolayısıyla evde yapmak isteyenler için çok seveceğiniz tarifleri sizinle paylaşacağız.
Bu Yazımızda Neler Var :
Ramazan Pidesi Yapımı
Ramazan ayının yaklaşmasıyla en çok merak edilen ve sorulan sorulardan biridir ramazan pidesinin tarifi. Sizinle iftar sofralarının vazgeçilmezi olan yumuşacık ramazan pidesi tarifleri paylaşacağız.
Ramazan Pidesi Tarifi
Malzemeler aşağıdaki şekildedir;
- 25 gr yaş veya kuru maya
- 2 su bardağını dolduracak kadar süt
- Tatlı kaşığının yarısı kadar şeker
- Su bardağının yarısı kadar ılık su
- Çay bardağının yarısını biraz geçecek şekilde sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı kadar tuz
- 5 su bardağı un, unu gerekirse fazlalaştırabilirsiniz hamurunuzun kıvamına göre.
Pidenin üzerine sürmek için;
- 1 tane yumurtanın sarısı
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
- Yine 1 çorba kaşığı süt
- 1 tatlı kaşığı yoğurt
- Kendi zevkinize göre istediğiniz kadar susam ve çörek otu.
Hamuruna şekil vermek için 1 yemek kaşığı un ile 6 yemek kaşığı suyu karıştırabilirsiniz. Sıvı bir karışım elde etmeniz gerekmektedir, tarifteki su yetersiz gelirse üzerine ekleyebilirsiniz. Şimdi gelelim detaylı tarife;
Geniş ve derin olacak bir kaba sütü, şekeri ve mayayı ekleyip 10 dakika kadar öyle bekletin. 10 dakika yeterli gelmezse daha fazla bekleyebilirsiniz mayanın erimesi gerekmektedir. Daha sonra tarifteki sıraya göre diğer malzemeleri ekleyin.
Hamurunuzu yoğurduktan sonra bir 40 dakika kadar mayalanmaya bırakınız. 40 dakikanın sonunda hamuru 2 – 3 parçaya böldükten sonra pideyi yapacağınız yere unu serpin ve bu parçaları açın. Hamurunuzu açtıktan sonra tepsinizi yağlayın ve bu hamuru tepsiye koyun.
Hamura şekil vermek için hazırladığınız un ve suyla yapılan karışıma elinizi batırarak hamura şekil verebilirsiniz. Bu hamurunda mayalanması için 30 dakika bekleyin. Daha sonra hamura çatal ile delikler açıp üzeri için hazırladığınız sosu sürün. Bol bol susam ve çörek otu serptikten sonra önceden ısıttığınız fırında 200 derecede pide kızarana kadar pişirin.
Bu tarif aynı zamanda sütlü ramazan pidesi tarifi olarak da geçmektedir.
Yumurtalı Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?
Ramazan pidesi sürekli yendiği zaman, bazı insanlarda farklı bir tat arayışına çıkma etkisi yaratır. Biz de böyle düşünenler için çok farklı bir tarif paylaşacağız. Hem ramazan pidesini yemek hem de farklı bir tat almak istiyorsanız bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Tarif şu şeklide;
- 2 adet orta boy ramazan pidesi
- 1 su bardağı dolacak şekilde lor peyniri
- 1 bağ dereotu
- 2 adet yumurtanın sarısı
- 1 su bardağı kadar süt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çorba kaşığı tereyağı
Aldığımız orta boy pideleri 10×10 cm olacak şekilde kare halinde kesme işlemi yapın. Kestiğiniz bu karelerin içini sandviçe benzer şekilde açın. Lor peynirini bir kaba alarak, ince ince kestiğiniz dereotunu üzerine ilave edin. Daha sonra iyice karıştırın. Yaptığınız karışımı açtığınız pidelerin arasına sürün. Yumurta sarısını, sütü dar olmayan bir kapta 3 dakika kadar çırpın.
Sütü ve yumurta sarısını çırptıktan sonra tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın. Hazırladığınız tereyağını tavada eritin. İçerisine peynir sürdüğünüz pideleri yumurtalı karışıma buladıktan sonra kızmış yağda 2 dakika olacak şekilde arkalı önlü kızartın. Sıcak olarak tükettiğiniz taktirde tadı daha lezzetli gelecektir.
Taş Fırında Ramazan Pidesinin Tarifi
Ramazan pidesiyle ilgili vereceğimiz diğer bir tarif taş fırında ramazan pidesinin yapımıdır. Malzemeleri;
- 5,5 su bardağı kadar un
- 1 çorba kaşığı tuz
- 1 paket maya
Üzeri için;
- Çörek otu
- Susam
- Haşhaş
Hamur yarım saat mayalandıktan sonra çok cıvık ve çok katı olmayacak şekilde yoğuruyoruz. Daha önce ekmek yapma deneyiminiz varsa ekmek hamuru kıvamında olana kadar yoğurun. Hamur kabardıktan sonra karıştırıp 2 sefer daha kabartıp karıştırın. Daha sonra kepekli unun üzerine hazırladığınız bezeyi alıp dinlenmeye bırakın. Bu dinlenme süresi 20 dakika kadar olsa yeterlidir.
Hamuru dinlendirdikten sonra ise şekli verip 5 dakika daha dinlenmeye bırakın. Ardından taş fırında pişirebilirsiniz. Bu tarifi ev fırınında yapacak iseniz 250 derece yeterli olacaktır. Şimdiden afiyet olsun :).