Oruç tutanların sabırla ve merakla beklediği iftar saati geldiğinde milyonlarca Müslüman hep beraber oruçlarını açıyor. Kurulan sofralarda yer alan çeşit çeşit dolmalar, tatlılar, pilavlar derken kilo problemi bu arada unutulup gidiyor. Ramazanda kilo almamak için dikkat edilmesi gerekenler bilindiği ve uygulandığı takdirde kilo probleminin önüne gelmek çok daha kolay olmaktadır.
Bu Yazımızda Neler Var :
Ramazanda Kilo Almamak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Ramazan ayı içerisinde kilo almamak için bazı hususlara ayrıca dikkat edilmesi gerekir.
- Yatmadan önce niyet edilmemesi mutlaka sahura kalkılması gerekir.
- Su içmeye önem verilmeli mutlaka bol miktarda su içilmelidir.
- İftar saatine kadar aç kalındığından iftarda hızlı yemek yenmektedir. Hızlı yemek yemek kilo alımında en önemli etkenlerden biri olmaktadır. O yüzden yavaş yemeye özen gösterilmelidir.
- Ramazanda kilo almamak istiyorsanız çok fazla yiyeceği bir anda yememek gerekir. Hızlı yemek yiyince mide doyduğunu anlamayacak ve bu da kilo alımına neden olabilecektir.
- Sadece belli bir gıda tüketimine yönelmemeli, özellikle sebze ve meyve alımına da önem vermek gerekir.
- Ramazanda kilo almamak için şerbetli tatlılardan ziyade sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
- İftardan birkaç saat sonra hafif yürüyüşler yapmak kilo alımının önlenmesinde büyük yardımcı olacaktır.
- Yemeklerin suyunda çok fazla yağ bulunur. Yağ alımının fazla yapılmaması adına yemeklerin suyu çok fazla tüketilmemelidir.
- Yenilen yemeklerdeki tuz, yağ ve şeker oranında aşırıya kaçılmaması gerekir.
- Ramazanda kilo almamak için daha çok lif içeren besinler tercih edilmelidir.
- Oruçlu kalınan sürede çok çabuk acıkmamak için gerekli proteinin alınmasına önem verilmelidir.
- Sahurda yemek yedikten sonra hemen yatılmamalı bir süre zaman geçmesini beklemek gerekir.
Ramazanda Sağlıklı Beslenme ve Zayıflama
Ramazanda sağlıklı beslenme oldukça dikkat çeken bir unsurdur. Hem kilo alımının dengede tutulması hem de sağlığın korunması için açısından en hassas konuların başında yer almaktadır. İlk dikkat edilmesi gerekenlerden biri iftarda hızlı bir şekilde yiyerek mideye çok fazla yiyecek almaktır. Bu durum tansiyonun ve kan şekerinin aniden yükselmesine neden olabilecektir.
Ramazanda kilo almamak için yemeklerin mutlaka çok iyi çiğnenerek yutulması gerekir. Hızlı ve tam çiğnemeden yutmak boğulmalara sebebiyet verebilecektir. Yüksek lif oranına sahip besinler tercih edilmelidir. Tam buğday unu ile yapılan ekmek tercih edilmesi oldukça sağlıklı olacaktır.
Oruçlu kalınan süre içerisinde vücut susuz kalacaktır. Hem yiyeceklerin sindiriminin kolaylaştırılması adına, hem de günlük su ihtiyacının karşılanmasında iftardan sonra su alımına büyük önem verilmelidir.
Çok miktarda et tüketimi yoğun karbonhidrat alımına neden olabilecektir. Ramazanda sağlığın korunması için bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Ramazan iftar sofralarında mutlaka çorba bulunmalıdır. Sindiriminin kolay olması ve hafif olması nedeniyle mideyi zorlamayacaktır. Ramazan ayı içerisinde kızartma yiyeceklerden çok haşlama yiyecekler tercih edilmelidir.
Gaz yapacak yiyeceklerden uzak durulmalı, kabız olmamak adına sıvı alımına özen gösterilmelidir. Sahurda daha çok peynir, zeytin, domates gibi hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Yumurtanın uzun süre tok tutması sebebiyle mutlaka sahurda tercih edilmelidir.
Ramazan ayından önce aksatılmadan yapılan spora, ramazan ayının girmesiyle yeteri kadar önem verilmemektedir. Oysaki yediklerin daha kolay eritilmesi, sağlığın korunması ve ramazanda kilo almamak için spora ve egzersize daha çok gereksinim duyulmaktadır.
Kültürümüzde iftar sofralarının olmazsa olmazlarından biri de hamur işleridir. Hamur işi yiyecekler lezzetli olduğu gibi gerektiğinden fazla alımında ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecektir. Hamur işleri çok fazla yağ içeren yiyecekler olduğundan dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.
Oruç Tutarak Kilo Verilir Mi?
Zayıflama problemi olan kişilerin en merak ettiği sorulardan biri oruç tutarak kilo verilir mi, verilmez mi sorusudur. Oruç tutarak zayıflaya çalışmak yanlış bir durum olduğu gibi, bu duruma dikkat edilmediği durumlarda kilo alımı kaçınılmaz olacaktır. Oruç tutmaktaki amaç kilo vermek değil, kulluk görevlerinden birini yerine getirmektir.
Oruç tutmak nefsimize hakim olmayı, açları anlamayı ve empati yapmayı öğretir. Oruç tutarak zayıflamaya çalışmak orucu bir araç olarak kullanmaya çalışmaktır. Ramazandan önce diyet programı uygulayanlar, ramazan ayında buna dikkat edebilirler.
Ramazan ayında kilo almamak için karbonhidrat ve protein alımına dikkat edilmelidir. Böylece kaçınılmaz olan kilo alımının bir nebze de önüne geçmek mümkün olabilecektir.
Oruç Tutulan Süre İçerisinde Aç Kalmaya Bağlı Olarak Vücutta Ne Gibi Değişiklikler Olur?
Aç kalmaya bağlı olarak özellikle iftar saatine yakın zamanlarda baş dönmesi ve mide bulantısı olması en sık karşılaşılan durumlar arasında yer alır. Vücudun gün içinde susuz kalması baş ağrılarına neden olabilir. Ani sinirlenme durumları ve konsantrasyon güçlüğünün yaşanması yine açlığa bağlı oluşan durumlar arasında yer alır.
Oruç tutanlarda kan şekeri düşmesi çok sık karşılaşılan durumlardan biridir. Bu süre içerisinde tansiyon düşmesi de yaşanabileceğinden ayakta çok fazla durmamaya ve ağır işler yapamamaya dikkat edilmesi gerekir.