Ludwig Van Beethoven, 17 Aralık 1770 tarihinde dünyaya gelmiş ve oldukça zor bir çocukluk dönemi geçirmiştir. Bu zorlu süreçte çalışmalarını hiç bırakmayan isim, klasik dönemden romantik döneme geçişte en büyük ve en önemli sanatçı olmuştur. Müzik derslerini Beethoven’e ilk veren isim babası olmuştur. Kendinden başka 7 kardeşi daha olan Beethoven’in kardeşlerinin hepsi de engellidir.
Müzik eğitimini verdiği sürede ve diğer her yönden sinirli bir yapıya sahip olan babası pek çok konuda Beethoven’i zorlamıştır. Öyle ki daha yaşının çok küçük olmasına rağmen para kazanmak ve evinin geçindirmek için kilise içerisinde piyano çalmaya başlamıştır. Mozart Beethoven’in çalışmalarını yakından takip ediyordu. Beethoven’in ileride büyük işler yapacağına inanıyor ve ondan herkese özgüyle bahsediyordu.
Mozart Beethoven’in müzik hocalığını da yapmıştır. Beethoven’i en çok zorlayan durum annesinin hastalığı olmuştur. Verem hastası olan annesinin durumunun giderek kötüleşmesi onu oldukça üzmüştür. Mozart’tan ders almak için gittiği Viyana’dan annesinin rahatsızlığı nedeniyle dönmek zorunda kalmıştır. Ludwig Van Beethoven, Boon’a döndükten çok kısa bir süre sonra annesi hayatını kaybetmiştir.
Annesinin hayatını kaybetmesiyle tekrar müzik dersine kaldığı yerden devam etmek isteyen Beethoven Viyana’ya geri dönmüştür. Viyana’ya döndüğünde Mozart’ın vefat ettiğini öğrendikten sonra müzik derslerini Joseph Haydn’dan almıştır. Bundan sonraki süreç Lutwig Van Beethoven için oldukça hızlı ve üretken olmuştur. Daha önceleri sadece besteci olarak Beethoven, bundan sonra ünlü bir piyanist olarak da anılmaya başlamıştır.
Bu Yazımızda Neler Var :
Ludwig Van Beethoven’in Çalışmaları
Ludwin Van Beethoven’in eserleri Joseph Haydn’ın hayatına girmesiyle yön bulmaya ve şekillenmeye başlamıştır. Küçük bir bestecilikten, büyük bir piyanistliğe giden süreç bu dönemde başlamıştır. Beethoven’in piyano çalmadaki üstün başarısı herkesin dikkatini çektiği gibi, Prens Carl Lichnowski ve eşini de etkilemeyi başarmıştır. Çift, Beethoven ile yakından ilgilenerek onun dünya çapında bütün çalışmalarının ve başarılarının duyurulmasında yardımcı olmuşlardır.
Çalışmalarına ve bestelerine ara vermeden devam eden Beethoven, 1798 yılı itibariyle işitmeye dayalı sıkıntılar çekmeye başlamıştır. 1819 yılında işitme duyusunu tamamen kaybeden Ludwin Van Beethoven, bunu hiçbir zaman bir bahane olarak görmemiştir. Her zaman insanlarla iletişim halinde olup yazı ile bu iletişimini sürdürmüştür.
Ludwig Van Beethoven senfonileri bestelemeye başladığı dönemler işitme sorunları yaşadığı dönemlerle aynıdır. Bu onun ne kadar büyük bir bestekar olduğunu göstermektedir. İşitme duyusunun yok olması, her ne kadar onu yalnızlığa sürüklese de bunu bestelerinde hiçbir zaman bir olumsuzluk olarak yansıtmamıştır. o bütün hayatını müziğe adamıştır.
Hayatını müzik besteleme ve piyano üzerine kuran Ludwig Van Beethoven hiç evlilik yapmamıştır. Ölümsüz Aşık’a ilgi duymuş ve onunla evlenmeye çalışmış fakat bu evlilik gerçekleşememiştir. Yapmış olduğu besteleri Ölümsüz Aşık’ı düşünerek yapmış, bu durum kendisi için büyük bir ilham kaynağı olmuştur.
Ludwig Van Beethoven eserleri yazarken ve bestelerken yapayım da bitsin havasında yazmamıştır. Her bir notayı, her bir besteyi ince ince dokuyarak yapmıştır. Bestelemiş olduğu eserler uzun bir sürede tamamlanmış, bütün emeğine çabasını verdiği eseri layık olduğu üzere çok beğenilmiştir.
Müziğin yaparken çok dikkat eder, en ufak bir ayrıntıyı gözden kaçırmazdı. Bu teknik onun başarısını daha da katlanmasına, ününün giderek daha da artmasına olumlu yönde katkı sağlamıştır. Bu başarısında en önemli rol Mozart ve Joseph Haydn olmuştur. Onlarında aldığı eğitim sayesinde kendini daha geliştirerek dünya çapında tanınan başarılı bir bestekar ve piyanist olmayı başarmıştır. Ludwig Van Beethoven’in ünü dünya sınırlarına kadar dayanmaktadır.
Ludwig Van Beethoven’in Eserleri
Ludwig Van Beethoven’in eserleri içerisinde en dikkat çekici olanı şüphesiz 9.senfoni’dir. 9.senfoninin en önemli özelliği Beethoven’in bu eseri işitme duyusunu tamamen kaybettikten sonra bestelemesi olmuştur. Beethoven’in Fidelio adlı tek bir operası bulunmaktadır. Bununla birlikte bir keman konçertosu, beş piyano konçertosu, üçlü konçerto, otuz iki piyano sonatı eserleri başta olmak üzere bunun gibi birçok eseri bulunmaktadır.
Beethoven’in Neşeli Övgü adı verilen müzikal eseri Avrupa Birliği tarafından resmi bazı ortamlarda marş olarak hala çalınmaktadır. Bu müzikal Beethoven’in 9. Senfonisinin bitişi olarak bestelenmiştir.
Yaşamının geri kalan kısmını Viyana’da geçiren Ludwig Van Beethoven, burada kaldığı süre boyunca eserlerine ve çalışmalarına devam etmiştir. 57 yaşına geldiğinde siroz hastalığına yakalanarak hayatını kaybetmiştir. Dünya çapında yaydığı ün ve başarılılarının herkes tarafından takdirle karşılanması, büyük bir hayran kitlesinin olmasına neden oluşmuştur. Öyle ki vefat ettiğinde cenaze törenine katılan kişi sayısı otuz binin üzerinde olmuştur.