Vergi borcu yapılandırması nerelerden, nasıl yapılır? Vergi borcu yapılandırması için son tarih ne zaman? İşte detaylar…
Bu Yazımızda Neler Var :
Vergi Borcu Yapılandırması Kanunu Kimleri Kapsıyor?
Vergi borcu yapılandırması kanunu; KDV, özel tüketim vergisi, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, trafik, köprü borcu ve cezaları, motorlu taşıtlar vergisi, KYK borçları, hazine alacakları, ilan ve reklam vergisi, tüm idari para cezaları, yol katılım payları, atık su, katı atık ücretleri, OSB kredi borçları ve TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birlikleri aidat ödemeleri, KOSGEB’lileri kapsamaktadır.
Peki, vergi borcu yapılandırması nasıl ve nereden yapılıyor? Ödemeler ne zaman başlıyor? Vergi borcu yapılandırması son tarih ne zaman? Detaylara birlikte bakalım…
1- Vergi Borcu Yapılandırması Nasıl Yapılır?
Vergi borcu yapılandırması için vatandaşlar işlemlerini elektronik ortam aracılığı ile gerçekleştirebilecek. Yapılandırma, KYK, trafik cezası, SGK borçları için yapılandırma başvurusu yapmak isteyen vatandaşları kapsayacak ve 30 Nisan tarihi öncesiyle kesinleşmiş olan borçları yapılandırabilecek.
Vergi borcu yapılandırması yapmak isteyenlerin en geç 31 Ağustos’a kadar başvurusunu yapmış olması gerekiyor..
2- Vergi Borcu Yapılandırması Ne Zaman Başlıyor?
Yapılandırma işlemi 31 Ağustos’a kadar ilgili kamu kurumlarına başvurması üzerine yapılacaktır. Yapılandırma borçların 18 taksite kadar ödemesi için imkan da verecek. Borç yapılandırması ödemeleri ise, 30 Eylül 2021 tarihinde de başlayacaktır.
3- Vergi Borcu Yapılandırması Nasıl Ödenir?
Vergi borcu yapılandırması nasıl yapılır sorusuna hemen cevap verelim. Yapılandırma işlemi için yapacaklarınız çok basit. 17 Kasım 2020 tarihi itibarıyla kesinleşen kanun ile karar alınan yapılandırma işlemlerinizi, 31 Ağustos 2020’den önceki dönemlere ait borçlarınızı, T.C. kimlik numaranız ile E-devlet veya www.gib.gov.tr üzerinden ödeyebileceksiniz.
4- Gecikmiş Vergi Borcu Nasıl Ödenir?
Vadesi geçmiş borçlarınızı ödemek için E-Devlet üzerinden kimlik bilgilerinizle giriş yapabilir, vergi dairelerine giderek vezne yolu ile ödemenizi yapabilirsiniz. Vadesi henüz gelmeyen borçlarınızda ise mobil bankacılık kullanmanız mümkün.
Tüm bunların yanında İnteraktif Vergi Dairesi’ne ya da banka şubelerine giderek de geciken vergi borçlarınızı ödeyebilirsiniz.
A- Vergi Borcu Yapılandırması ile KYK Borç Yapılandırması İçin Nereye Başvurulacak?
KYK borcu, vergi borcu yapılandırma kapsamında yer almaktadır ve başvurular Gelir İdaresi Başkanlığı ve E devlet sistemi üzerinden kabul edilecektir.
B- Takipli Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kişi veya kurum borçlarını ödemediği takdir de, hukuki işlemler sırasıyla gerçekleşir. Bu işlemlere haciz işlemini ilk işlem olarak kabul edebiliriz. Taksitlendirilmiş vergi borcunuzu vadesinde ödemediğiniz de ise hapis cezası verilemez ve özlük hakları kısıtlanamaz.
C- Vergi Borcu Bankadan Ödenir Mi?
Vadesi geçmiş veya vadesi gelmemiş tüm vergi borçlarınızı Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası şubelerinden ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bu bankaların, banka kartları ile İnteraktif Vergi Dairesi’nin ivd.gib.gov.tr adresinden veya GİB Mobil uygulamasından da ödemelerinizi yapabilirsiniz.
Vakıf katılım, Ziraat Katılım ve Emlak Katılım bankalarının online hizmetleri kullanılarak, vergi borçlarınızı yatırma imkanı sağlamaktadır.
5- Atm’den Vergi Ödenir mi?
Vergi ödemelerinizi, Vakıfbank, Ziraat Bank ve Halk Bank Mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı üzerinden istediğiniz an yapabilirsiniz. Bu bankaların şubeleri de vergi borcu ödemelerini almaktadır.
6- Vergi Borcu Kaç Yılda Zaman Aşımına Uğrar?
5 yıl süresince tebliğ ve tarh edilmeyen vergiler zaman aşımına uğrar. Zaman aşımı, belirli bir sürenin geçmesi ardından, herhangi bir vergi alacağının tutar veya bakiye olarak kalmamasıdır.
7- Vergi Borcu Ödenmezse Ne olur?
Bu kanun yürürlüğünde vadesi gelmiş, ödenmeyerek taksit aksatması, eksik ödenmesi, cari dönem içerisinde arka arkaya 2 taksit ödenmemesi ve yine cari dönemin ilk 2 taksiti ödenmemesi durumunda faydalandığı kanun hükümlerinden herhangi bir hak tahsis edilmeyecektir.
7256 Sayılı Vergi Borcu Yapılandırma Kanunu Ödeme Planı Faiz Oran Katsayıları Ne Kadar?
Faiz oranları taksit adedine göre değişmektedir. 6 Taksit – %1.045, 9 Taksit – %1.083, 12 Taksit – %1.105, 18 Taksit – %1.150 faiz oranları uygulanmasına karar verilmiştir.